• La companyia col·labora amb l’Associació Projecto HC Segona Oportunitat, que treballa per recolzar a persones que han sofert un accident coronari
En la seva primera activitat conjunta, els alumnes del Intitut Joan Brossa de Barcelona assistiran a una jornada demostrativa sobre l’ús de desfibril·ladors
14/02/2012
Barcelona, Espanya– Philips durà a terme avui, en col·laboració amb l’Associació HC Segona Oportunitat i Batega, empresa formada per professionals sanitaris especialitzada en la gestió integral d’espais cardioprotegits, la demostració a més d’un centenar alumnes en la realització de maniobres de RCP i utilització d’un desfibril·lador semiautomàtic. Els alumnes de Grau Superior de l’Institut Joan Brossa de Barcelona, d’entre 18 i 35 anys, coneixeran les maniobres d’atenció necessàries en cas d’emergència.
Aquesta activitat s’emmarca dins de la col·laboració de Philips amb l’Associació HC Segona Oportunitat, el president de la qual per pròpia experiència arran d’una mort sobtada sobrevinguda al seu propi domicili, es va sensibilitzar i va fundar l’associació amb objectius molt concrets, pretén facilitar als malalts del cor i públic en general, informació sobre centres de rehabilitació Cardíaca, professionals que la componen, la seva comesa i on dirigir-se. A més, l’associació treballa i recolza la necessitat d’instaurar al més aviat possible desfibril·ladors en centres esportius, grans superfícies, polígons industrials i edificis d’oficines, en definitiva en llocs amb de gran afluència de persones. Unificar la legislació respecte al seu ús i facilitar informació per a la seva utilització en escoles públiques o privades així com en autoescoles és una altra de les seves peticions.
Cada any es produeixen a Espanya més de 24.000 parades cardíaques. En la majoria dels casos, aquestes succeeixen fora dels hospitals, aspecte fonamental ja que, en l’actualitat, només una de cada 20 persones sobreviu a una parada cardíaca sobtada quan succeeix fora de l’hospital.
El temps és el major enemic de la supervivència en aquests casos. En aquest sentit, un accés ràpid a la desfibril·lació (única intervenció eficaç que existeix per tractar la fibril·lació ventricular) podria augmentar les probabilitats de supervivència en 3 de cada 4 casos de parada cardíaca sobtada.
No obstant això, a causa de diferents factors, com a carrers congestionats, llocs de treball allunyats, etc, moltes vegades no és possible que els serveis d’emergència tradicionals arribin a les víctimes dins dels 8 primers minuts, per la qual cosa la taxa de supervivència està al voltant del 5%.
El passat any 2011, Philips va presentar el consens ‘La implantació de desfibril·ladors en zones públiques: protocols d’ús i recomanacions’. Es tracta d’un document realitzat per la Fundació Gaspar Casal, amb l’assessorament i la supervisió del Consell Español de Resucitació Cardiopulmonar i el suport de Philips, que té com a objectiu establir les pautes per a la implantació i ús de desfibril·ladors a Espanya. Aquest document, destaca la importància de disposar de desfibril·ladors semiautomàtics en llocs espacialment transitats i d’ampliar el nombre de persones formades per utilitzar-los, atès que la seva utilització actualment és senzilla i no suposa cap risc ni per al pacient, ni per qui ho utilitza.